Functiile Glandei Tiroide si problemele care pot aparea.
Glanda tiroida este un organ regulator care ajuta mentinerea lucrurilor in echilibru. Este prieten foarte bun cu glandele suprarenale. Ele lucreaza impreuna tot timpul. Unul dintre lucrurile la care trebuie sa ne gandim, daca stim ca avem probleme la nivelul glandelor suprarenale, atunci e foarte probabil sa existe stres si la glanda tiroida, probabil nu functioneaza perfect chiar daca nu ai fost diagnosticat la nivel de glanda tiroida.
Nu uitati, faptul ca analizele de sanga sunt bune, valorile sunt perfecte, nu inseamna ca tiroida functioneaza perfect. Analize pentru glanda tiroida se fac pe baza sangelui, se fac testari de temperatura, analiza parului de asemenea ne poate indica functionalitatea glandei tiroide.
Glanda tiroida face foarte multe, este un organ ajutator. Are cateva functii majore, dar face foarte multe lucruri mai mici. Unul dintre functiile ei este de a regla temperatura corpului, este implicat in metabolism – il poate schimba, este implicat in cat de bine sau nu, corpul descompune nutrientii. Este implicat si in absorbtia calciului in organism; o alta functie importanta este de a mentine echilibrul hormonal, in parteneriat cu glandele suprarenale. Dezvoltarea neurologica este o alta functie importanta al acestei glande, in special in timpul sarcinii. Daca glanda tiroida nu functioneaza normal, poate afecta negativ dezvoltarea neurologica a fatului. Ultima functie pe care o vom aminti, este cea de crestere.
Un medic care dupa consult si analize va va da un tratament chiar daca analizele sunt bune, el merge dupa simptomele pe care le aveti, pentru ca asa cum am amintit, rezultatele bune la analiza sangelui, nu indica functionalitatea buna a glandei.
Cum functioneaza glanda tiroida?
Asa cum pentru glandele suprarenale, controlul functiei lor este in creier, glanda pituitara se ocupa de asta, asa si pentru glanda tiroida. Glanda pituitara transmite semnale glandelor suprarenale, ca acestea sa-si faca treaba, tot asa si pentru glanda tiroida, controleaza si stimuleaza functia acesteia.
Cum se intampla?
Glanda pituitara trimite TSH – adica hormoni stimulatori tiroidali la tiroida cauzand eliberarea de T4 si T3. Conversia din T4 in T3 se intampla cu ajutorul vitaminei D3, de aceea este important ca nivelul de vitamina D din organism sa fie bun pentru ca aceasta conversie sa aiba loc.
Emotiile au un rol important in cat de bine functioneaza glanda tiroida. Daca ai o zi oribila, depresiva, sau daca suferi de depresie sau ai diferite probleme neurologice, sau emotionale, acestea pot sa afecteze tiroida foarte grav. Problemele de tiroida pot provoca diferite depresii, sunt legate intre ele.
Cum se intampla aceste lucruri?
Primul pas pe linia endocrina este hipotalamusul. Aceasta glanda are factori transmitatori, prin care comunica cu glanda pituitara (hipofiza). Ii spune ca ar avea nevoie de hormoni tiroidali, -are nevoie de o stimulare a metabolismului, persoana s-a simtit mai deprimata, terbuie sa crestem putin temperatura corpului ca sa arda mai multe calorii… hipotalamusul ii transmite glandei pituitare (hipofizei) aceste informatii, prin aceasta, ii spune ca trebuie sa stimuleze glanda tiroida.
Hipofiza, trimite factori stimulatori tiroidei sau in alt caz, glandelor suprarenale sau oricarui hormon de sex de care e nevoie. Asa primesc aceste glande semnale sa inceapa sa produca hormonii necesari.
Sa vedem cum se opresc din producerea de hormoni. Organismul are pentru tot ce e legat de hormoni, un asa numit, ciclu de comunicare negativ. Daca organismul functioneaza bine, atunci cand s-a ajuns la satisfacerea nevoii de hormoni, prin acest ciclu de comunicare negativ, se transmite un semnal catre hipofiza, ca nevoia s-a implinit. Hipofiza reactioneaza si intrerupe transmiterea factorilor de stimulare si se opreste producerea de hormoni.
Este important de retinut ca daca sunt probleme cu glanda tiroida, nu se datoreaza glandei in sine. Glanda tiroida este atat de mult implicata in mai multe sisteme ale organismului, este legata de multe alte glande, incat daca primiti tratament pentru tiroida dar vedeti ca simptomele persista, este clar ca problema nu e de la tiroida. De cele mai multe ori, problema e legata de alti factori, ce trebuiesc luati in vedere in vederea unui tratament care sa ajute acolo unde este nevoie.
Diagnosticarea a aparut cand mai multi medici au luat simptome, le-au grupat si le-au atribuit unor afectiuni. Diagnosticul ne spune ce nu functioneaza bine, asa cum a fost creat.
Atunci cand primiti un diagnostic, nu trebuie sa va speriati, inseamna doar ca trebuie sa lucrati la acel aspect, sa vedeti ce se intampla, de ce nu functioneaza bine si ce se poate face pentru a restabili buna functionare. Medicatia este necesara, dar aceasta nu va va rezolva problema. Trebuie sa va puneti intrebarea de ce tiroida sau glandele suprarenale, sau stomacul, sau orice altceva, nu-si fac treaba pentru care au fost create.
Problemele care pot sa apara la glanda tiroida, ar fi:
– Glanda functioneaza prea putin, se numeste hipotiroidism. Simptomele pot fi: treaz (nu prea somnoros), nivel de enegie scazut, scaderea metabolismului, de multe ori ti-e frig, probleme cu circulatia de la extremitati, dureri de cap…
– Hipertiroidismul, cunoscut si sub numele de boala Basedow-Graves, este producerea in exces de hormoni. Simptomele pot fi: accelerarea batailor inimii, de multe ori pierdere in exces a greutatii, ochii sunt deschisi in exces, (ochi bulbucati) – se numeste exoftalmie.
Persoanelor care au probleme cu tiroida, le cade parul in exces.
– Tiroidita Hashimoto, este o boala autoimuna, unde tiroida este atacata de anticorpii persoanei. La aceasta afectiune, Hashimoto, poate sa fie activitate prea mare in tiroida dar rezultate putine, sau activitate mica, cu hormoni in exces, poate sa treaca de la o stare la alta. Se trateaza ca o boala autoimuna, si sprijinim organismul in aceasta directie.
– Cancer tiroidian
– Tireotoxicoza
– Noduli Goiter (sau gusa) pot aparea indiferent daca functionarea tiroidei este in crestere sau in scadere. De cele mai multe ori se formeaza cand tiroida are activitatea crescuta, sau daca apare tiroidita Hashimoto.
In cazul sarcinii: pentru femeile care sunt la varsta fertilitatii, sarcina este un stresor ptr glanda. Este un timp in care hormonii sunt prezenti in numar mare in organism ca sa sustina sarcina pana la sfarsit. Aceasta perioada este dificila pentru glandele endocrine. Se intampla des, ca dupa nastere, femeilor sa le cada parul, sa aiba probleme cu tiroida, sa ia in greutate, pentru ca metabolismul este dat peste cap din cauza tiroidei.
Stilul de viata si suportul prin dieta pentru glanda tiroida.
– Iodul este hrana tiroidei. Nu toti avem nevoie de iod in plus, dar in acest caz, este nevoie.
– Scaderea stresului este importanta. Prin scaderea stresului, deja glandele suprarenale vor functiona mai bine.
– Vitamina D, este nevoie de o cantitate adecvata pentru a sprijini glanda tiroida.
In urma cercetarilor, s-a vazut ca daca ingeram o cantitate prea mare de vitamina D, corpul nu are ce sa faca cu asa mare cantitate, de aceea se recomanda sa se testeze nivelul de vitamina D in sange.
Pe langa faptul ca ajuta la conversia hormonului T4 in T3, ajuta si la absorbtia calciului. Prezenta calciului in organism este foarte importanta si pentru relaxarea muschilor. Dupa contractia muschilor, e nevoie de relaxarea lor. Aici intervine calciul. Vitamina D ajuta si la imunitate, sprijina plamanii…
Vitamina D se produce in organism, dar daca traiesti intr-un mediu poluat, expunerea la soare nu va avea acelasi rezultat… din cauza poluarii razele benefice sunt blocate, deci o sa avem nevoie de suplimente.
– A.I.P. -Dieta autoimuna Paleo este un program de dieta foarte bun in sprijinul glandei tiroide, indiferent de stadiul in care se afla tiroida.
Ce se intampla in cazul in care tiroida a fost inlaturata din diverse motive?
Creierul tine minte calea unde a fost aceasta si pentru ca corpul se adapteaza, unele organe preiau functiile acestuia. Indiferent daca ai glanda sau n-o ai, sprijini corpul tau, la fel.
Pentru a comanda uleiuri esentiale de cea mai inalta puritate (adica de grad terapeutic) creeaza un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) si foloseste ID 1749365 Young Living sau contacteaza-ma pe privat.
informatii de Dr Jim Haggerton
Lasă un răspuns