Glandele suprarenale nu sunt punctul de pornire al sistemului endocrin, dar vom vorbi intai despre ele.
Glandele suprarenale sunt doua glande mici care sunt localizate deasupra rinichilor.
Sa aruncam o privire de ansamblu.
Sistemul endocrin este responsabil cu producerea hormonilor in corpul nostru. Totul incepe in creier, in hipotalamus, care trimite semnale la glanda pituitara, care este centrul de comanda principal. Glanda hipofiza (pituitara) trimite factori stimulatori catre celelalte organe in sistemul endocrin si cursul hormonal -tiroida, glandele suprarenale, ovarele (ptr femei, produc estrogen). Cand glandele produc suficienti hormoni, exista un sistem care le opreste.
Sunt doua lucruri importante de retinut despre glandele suprarenale:
1-Ne ajuta sa facem fata stresului.
2-Controleaza glicemia – regleaza zaharul din sange.
Vom vorbi mai intai despre structura glandelor suprarenale ca sa intelegem mai usor aceste glande. Cortexul suprarenal produce testosteron, estrogen, progesteron, cortizol, pregnenolon, aldosteron. Corticosuprarenalul produce adrenalina si norepinefrina.
Ce se intampla cand esti stresat?
Hai sa luam un caz: tu stai linistit si cineva striga subit: foc!
Sau auzi alarma de incendiu, inima incepe sa-ti bata nebuneste. Ce se intampla de fapt in organism?
Un om de stiinta, Hans Selye (1907-1082) a descoperit si dezvoltat teoria ‘Adaptarea Generala sau Reactia la Stres’
Sunt 3 faze:
- alarma
- opunerea
- extenuarea
El a spus ca atunci cand se intampla ceva in jurul nostru, ex. incendiu, se transmite alarma si in corpul nostru. Primii hormoni stimulati sunt adrenalina si norepinefrina. Ei sunt responsabili ptr accelerarea batailor inimii si respiratia sacadata.
Atunci cand suntem stresati, nu mai respiram normal, (nu ai timp de asta 😊). Ce se intampla? Atunci cand cei doi hormoni se activeaza, se produc schimbari in organism. Respiratia se schimba, sistemul digestiv se opreste, circulatia sanguina centrala se schimba pe cea periferica, ptr ca tu sa poti lupta sau sa fugi ( fight-or-flight).
Vezi si articolul Alunga Stresul si Efectele-i Nocive cu Ulei Esential Stress Away.
Cortizolul este produs de cortexul suprarenal, el ajuta la eliberarea zaharului in sange din diferite tesuturi, ca sa ai combustibil sa faci ceea ce este necesar, sa lupti sau sa fugi in situatia respectiva, ca sa supravietuiesti. In mare parte, acesta este rolul lui. Cortizolul este produs si activat intre 60-90 secunde.
In zilele noastre, traim intr-un stres destul de continuu, incepe cu alarma ceasului dimineata, traficul din oras, facturi de platit, la munca timp limita ptr proiect, s.a.m.d. Din aceasta cauza, glanda suprarenala este suprasolicitata, si nu se odihneste niciodata, nici cand nu te simti stresat.
De foarte multe ori tu nu te simti stresat si totusi glanda ta nu se odihneste ci lucreaza, asa cum nu simti foame atunci cand stomacul tau digera mancarea. Ptr ca nu esti superstresat, nu inseamna ca corpul tau nu prelucreaza stresul si schimba functia interna. Asta este in sine infricosator, trebuie sa fim mai atenti.
Asa ajungem sa avem un atac de cord si nu ne dam seama cum de s-antamplat. Acestea apar din cauza stresului ce se desfasoara in interiorul nostru ca urmare a cantitatii mari de hormoni eliberati in organism, glanda facandu-si treaba prea bine.
Fiecare hormon sexual este produs de asemenea in glandele suprarenale, in mod primordial insa, sunt produsi in testicule pentru barbati si in ovare pentru femei. Deci avem doua locuri din care acestia sunt produsi. De ce avem un organ secundar care sa produca acesti hormoni si de asemenea si depozite de hormoni?
Glandele suprarenale sunt ptr sprijinul glandelor, ajutor hormonal ptr aceste glande. Au un rol foarte important in ajustarea echilibrului acestor hormoni, ca sa nu creasca prea mult nivelul lor. Putem lua ca exemplu menopauza la femei. Rolul glandelor suprarenale este foarte, foarte important pentru echilibrul nivelului hormonal atunci cand femeile intra in acest stadiu, astfel incat sa nu aiba acele simptome neplacute.
Deocamdata ne rezumam la faptul ca e foarte important ca glandele suprarenale sa functioneze bine, pentru ca menopauza sa fie o calatorie placuta 😊.
Sa vorbim despre acest hormon cortizol. El a fost creat sa actioneze repede in organism, ca un sistem de urgente, un fel de ambulanta. Nu este destinat sa actioneze indelungat, daca e in folosinta o perioada de timp indelungat se intampla doua lucruri: – se creaza o situatie cronica care afecteaza felul in care corpul tau are nevoie de nutrienti, dar tu tanjesti dupa grasimi si dulciuri nesanatoase, ptr ca glicemia ta devine instabila si se vor produce hormoni ptr stabilizarea lui.
Daca dai curs tanjirii si mananci multe grasimi si dulciuri, ceea ce multi dintre noi o facem in perioade stresante, nu poftesti salate in aceasta perioada. Corpul tau simpte ca ceva nu este in regula si zice: trebuie sa rezolvam situatia, avem nevoie se nutrienti rapizi, avem nevoie de zahar, chiar acum, asa ca vrei inghetata sau ciocolata, sau cipsuri sau fast food, ptr ca sunt calorii rapide dar fara valoare. Corpul tau primeste un impuls, o stimulare, ca si cum ar primi barca vasle, aceste calorii ajuta putin, dar repede le paraseste si creaza mai multe probleme pe termen lung.
-creaza o conditie numita obezitate bipeda. Din cauza cortizolului ridicat din organism, dezvolti un depozit de grasime intre piept si solduri. Acest nivel ridicat de cortizol duce la dominanta estrogenica.
Cortizolul este un hormon stimulent. Sunt doua tipuri de cortizol: -anabolici – exemplu- hormonul de crestere – acesta construieste.
-catabolici -exemplu – insulina, care mananca sau descompune pe termen lung.
Daca ai un hormon catabolic, cortizol negru, care este in sistemul tau ptr o perioada lunga de timp si nu este echilibrat, nu-ti sprijini glandele suprarenale iar ele nu functioneaza bine, acei hormoni iti vor distruge tesuturi -ex. musculatura.
De aceea, cei care sunt sub stres ani si ani de zile, observa ca masa musculara scade, chiar daca merg la sala. Poate sa distruga tesutul cardiovascular, mucoasa vaselor de sange. Acesti hormoni sunt la fel ca radicalii liberi care afecteaza imunitatea, doar ca sunt sub forma de hormoni, se plimba prin organism si fac rau.
Vedem ca avem nevoie sa ajutam glandele suprarenale ca ele sa functioneze bine atunci cand e nevoie, si sa se relaxeze cand nu este nevoie de ele. Functionarea lor ar fi urmatoarea: stimul-actionare-relaxare; stimul-actionare-relaxare, nu cum se intampla: stimul-actionare 20-40-50 de ani.
Asa apar multe dintre problemele cardiovasculare, hepatice… cu cat apar mai multe probleme care provin din functia glandelor suprarenale, acestea indica o situatie cronica.
Sunt 3 stagii diferite in leziuni suprarenale si e uimitor cum fac conectie la teoria lui Hans Selye. Aceste 3 stadii de oboseala a suprarenalelor se coreleaza foarte bine cu ceea ce a spus acest om de stiinta.
Stadiul 1 – Stres suprarenal acut
In aceasta faza, aflam ca este stres in lume.
Stadiul 2 – Oboseala suprarenala
Aici deja apar schimbari fizice si efecte fiziologice. Daca la aceasta faza nu se fac schimbari, corectii, se ajunge la faza 3.
Stadiul 3 – Epuizare suprarenala
Testarea solicitarii glandelor suprarenale se face prin saliva. Se numeste Indexul Testului Stres ( Adrenal Stres Index -ASI).
Se recolteaza saliva de mai multe ori pe zi si pe baza rezultatelor se intocmeste un grafic care iti arata stadiul in care te afli.
Simptomele acestor stadii
Primul stadiu e usor de recunoscut, poate fi stres fizic, te-ai accidentat de exemplu. Primul raspuns la acest stres e ca incepi sa transpiri, cand ai dureri, acestea se vor inmulti, cateodata incepi si tremuri, ti-e cald, inima iti bate rapid, respiratia deasa si de suprafata, dureri de cap, amorteala la extremitatile corpului, pot aparea dureri de stomac sau stare de voma, disconfort. Acestea se intampla ptr ca glandele suprarenale elibereaza o cantitate mare de hormoni.
In stadiul doi incepi sa te simti obosit, ex. In timpul zilei nu ai energia necesara tot timpul. Se intampla lucruri pe parcursul zilei, la unele esti acolo cu toata energia, la altele parca nu le mai poti face fata. In aceasta faza poti sa ai probleme cu tensiunea arteriala, cu inima, IBS- sindromul intestinului iritabil.
In stadiul trei, glandele suprarenale clacheaza, nu mai poti face fata stresului. Aici se ajunge la antidepresive, medicamente pentru acid la stomac, devii somnoros la stres. Aici te apropii de stresul inimii, de diferite probleme circulatorii in extremitati, dezechilibru hormonal ptr ca nivelul de estrogen este ridicat in organism.
Glandele se pot restaura prin ingrijire, dar e nevoie de un timp mai indelungat. Restaurarea glandelor este importanta ptr longevitate, ptr copii, ptr mamele care sunt in stadiul fertilitatii le ajuta in acest teritoriu.
Uleiuri Esentiale pentru suportul natural al glandelor suprarenale:
Lavender, Roman Chamomile, Blue Tansy, Cedarwood, Marjoram, Rose, Sandalwood, Sacred Frankincense, Frankincense, Valerian, Valor, Valor Roll-On, Peace & Calming, Tranquil Roll-On, Trauma Life, Humility, Harmony, RutaVaLa, RutaVaLa Roll-On, The Gift, Common Sense
Suplimente Young Living pentru suportul glandelor suprarenale:
Super B, Super C, MultiGreens, Master HIS or HERS, MegaCal, OmegaGize3, CortiStop Women’s (momentan doar MultiGreens, MegaCal si OmegaGize3 sunt disponibile pt Europa).
Ce poate cauza aceasta oboseala?
1-Sarcina.
Stresul suprarenal poate sa inceapa in pantec. Stresul poate fi pentru mama sau pentru copil, sau pentru amandoi. In timpul sarcinii, glandele suprarenale lucreaza la foc continuu, pentru ca si bebele foloseste tot glandele mamei, ale lui nefiind dezvoltate bine inca (ele se dezvolta bine spre sfarsitul sarcinii). Bebelusul foloseste glandele mamei ca sa regleze stresul lui. El sta intr-o mare de hormoni de-ai mamei in timpul sarcinii, deci ceea ce simti, ei simt, ceea ce gandesti, ei simt, ceea ce mananci ei simt.
Daca o mama are stres in plus, pe langa stresului sarcinii, pe perioada sarcinii (aici intervine rolul sotului ca sa-si sustina sotia in timpul sarcinii) si mama e in stadiul 2-3, de la mijlocul sarcinii pana la sfarsitul ei, mama va folosi glandele suprarenale ale bebelusului ca sa se ajute pe sine. Cand se naste bebelusul, in acest caz, el poate sa aiba deja la stadiul 2-3. Multi copii se nasc deja fiind veterani in stres 😔.
2-Stresul cronic.
Nu se ajunge la stres cronic de pe o zi pe alta, doar in situatii extreme -poate fi de exemplu, pierderea cuiva drag
3-Trauma.
Poate fi fizica sau emotionala. Trauma emotionala poate fi mai intensa decat cea fizica.
4-Dezechilibrul hormonal.
Daca ai cantitate ridicata de estrogen in organism, este echivalent cu stres ridicat (duce la cortizol crescut).
De ce se intampla asta? Pentru ca hormonul estrogen are mai multi receptori in partea dreapta a creierului, care e numit sistemul nervos simpatic. Aceasta parte a creierului este responsabila cu instinctul lupta-sau-fugi (fight-or-flight). Daca nivelul estrogenului este ridicat, sa spunem de cand ai fost copil (adica tot timpul erai gata de lupta sau sa fugi -stres continuu), cand ajungi in adolescenta si treci prin schimbarile hormonale, poti avea probleme cu glandele suprarenale ptr ca nivelul hormonului a fost ridicat foarte multa vreme
5-Alegeri gresite in dieta.
Efectele cumulative ale mancarii consumate sau neconsumate 😊 pentru o perioada mai indelungata, o sa afecteze glandele suprarenale. De ce? Zaharul din sange joaca un rol mare in aceasta, este o problema cronica de zahar si mancare procesata. Un dezechilibru in dieta poate sa creeze un stres asupra glandelor suprarenale in timp, caci totul se cumuleaza.
6-Toxicitate cronica.
Daca ai metale grele acumulate in organism, se produce un dezechilibru hormonal.
Parfumurile sau alte produse toxice, folosite pentru o perioada lunga de timp, pot crea depozitare de grasime in sistemul tau. Cu cat ai mai multe celule de grasime, cu atat iti creste nivelul estrogenului, de la nivelul ridicat al estrogenului, creste stresul iar de la stres crescut, creste cortizolul. Cuvantul care defineste aceasta situatie este ‘cronic’. Trebuie sa lucram zilnic la asta. Nu trebuie sa ne ingrijoram (=stres), nu trebuie sa ne fie frica (=stres), ci trebuie sa recunoastem si sa luam seama la aceste lucruri.
Noi (familia mea) suntem intr-un proces de recuperare si daca apare ceva stresant, nu ne bagam. Acum avem nevoie de relaxare, de odihna. Putem alege asta.
Sa ne uitam putin la ajutoare pentru stilul nostru de viata:
1-Diminuarea sau eliminarea stresului.
Stiu ca seamana a cliseu, dar hai sa vedem ce putem face:
Luam o coala de hartie si facem o lista cu toate lucrurile care sunt stresante pentru noi.
Asa ne dam seama care sunt primele 5 sau primele 10 lucruri stresante. Verifica care din aceste lucruri se pot schimba sau inlatura.
Ca si parteneri intr-o casnicie ne putem ajuta reciproc ca sa detensionam, lucrurile care sunt major stresante ptr celalalt, le putem face noi si invers.
Lucrurile pe care nu le poti schimba, trebuie sa schimbi felul cum le vezi, cum gandesti despre ele, ca sa nu ajungi sa se produca schimbari fizice in organism.
2-Jurnal.
Ajuta sa tii un jurnal al tau, sa scrii lucrurile prin care treci. Scriindu-le iti dai seama daca trebuie sa te ocupi de unele lucruri sau nu; daca le asterni pe hartie, nu mai esti stresat de ele (parca te eliberezi de ele), iti dai seama ca nici nu sunt probleme asa de mari si nu ai de ce sa te sperii asa de ele. Procesezi mult mai usor asa.
3-Yoga, respiratie.
Un lucru bun ce face, te invata sa respiri bine. Va aduceti aminte ca am vorbit ca respiratia ti se schimba la stres. Este un lucru neurologic ce se intampla, incepi sa respiri cu ajutorul muschilor gatului, nu ai toracelui, nivelul de oxigen scade si pot aparea alte probleme.
4-Consiliere.
Daca tu nu reusesti sa realizezi care sunt factorii stresanti din viata ta, in mare parte, familia te poate ajuta, iti pot spune ei care sunt acesti factori, sau un consilier poate sa te ajute sa afli acesti factori.
5-Dieta.
Te ajuta sa reduci stresul. Consuma fructe care au un continut ridicat de enzime.
Scade consumul de mancare procesata, de zahar si indulcitori artificiali. Acestea sufoca glandele suprarenale ptr ca ii dau mult de lucru.
6-Miscarea.
Cardio, plimbare, innot.
Miscarea este un factor foarte bun de reducerea stresului. Nu poti alerga si sa fii stresat in acelasi timp 😊. Alege ce e bine pentru tine, daca nu ai conditie buna, nu face miscare cu un antrenament intens, asta iti provoaca stres. Fa miscare intentionat, dar nu o duce la extreme.
7-Muzica.
Asculta muzica ce te energizeaza pe termen lung. Muzica de inchinare, calmanta, clasica, instrumentala.
Metalika este ca un junk food, iti da un impuls, dar pe termen lung produce mai mult stres.
Indiferent in ce stadiu ne aflam, cu totii avem nevoie sa ne ajutam glandele suprarenale.
FITI INTENTIONALI CU ASTA!
Pentru a comanda uleiuri esentiale de cea mai inalta puritate (adica de grad terapeutic) creeaza un cont gratuit de Membru Young Living (wholesale) si foloseste ID 1749365 Young Living sau contacteaza-ma pe privat.
informatii de Dr Jim Haggerton
Lasă un răspuns