Sunt destul de sigura ca fiecare putem numi cel putin un individ care este un negativist consecvent… Acea persoana despre care gandim ca vede paharul pe jumatate gol, dar care insista asupra faptului ca este doar un realist necenzurat. In dreptul meu, acea persoana este una dintre prietenii mei din copilarie, Sam.
Lucrurile niciodata nu sunt suficient de bune pentru Sam. Ea intotdeauna este victima a ceva. Dupa aproximativ 15 ani, de cand o cunosc, sunt destul de obisnuit cu negativitatea ei si o pot lasa sa treaca pe langa urechile mele. Insa aceasta doar dupa o perioada considerabila de practica.
Intr-adevar, aveam nevoie de multa energie, doar sa fiu in prejma ei, deoarece era incredibil de solicitant. Ma simteam complet stors de energie.
Exista cateva tipuri de persoane care poseda un oarecare ‘drenaj de energie’, insa toate acestea au un numitor comun: NEGATIVITATEA.
3 tipuri de drenaje:
Recunosc, nu sunt complet nevinovat de negativitate. Si eu ma plang din cand in cand, fara macar sa realizez ca o fac. In zilele noastre, lamentarea este o mare parte din cultura.
Profesorul de psihologie Dr. Robin Kowalski de la Universitatea Clemson, explica faptul ca toata lumea se plange, la un moment dat, cel putin un pic.
Exista cateva tipuri atunci cand vine vorba de plangareti. Sunt sigur ca putem lipi o fata in dreptul fiecarei categori.
Detinutii – Aceasta este o persoana foarte nemultumita care nici nu vrea sa auda de solutii, indiferent de cat de mare ajutor ar putea oferi acea solutie.
Candidatii la Simpatie – Stii tipul. Cei care intotdeauna cauta atentie, cu renumita fraza “situatia mea e mult mai rea decat a ta”, insotita de un comportament si o atitudine constanta cum ca totul e de rahat.
Lamentantii Cronici – Sunt cei care traiesc intr-o stare de plangere continua, cercetatorii o numesc “rumegatoare”. Acest lucru inseamna ca, practic, se gandesc si se plang de aceeasi problema din nou si din nou.
In loc sa simta o eliberare dupa ce s-au plans, acest tip de lamentare poate face de fapt, lucrurile mai rau. Aceasta poate provoca chiar mai multe griji si mai multa anxietate.
Ok, nu sugerez sa renunti la toate obiceiurile proaste si sa incerci sa fie un fel de natafleata strident, intotdeauna pozitiv. Nu, deloc.
Crizele de negativitate sunt normale si incurajeaza resetarea sistemelor noastre.
Lucrul de care vrei sa fii constinet este – excesul de negativitate.
De ce ? Pentru ca negativitatea naste negativitate.
S-ar putea ca cei mai multi dintre noi sa fi reconsolidat in mod neintentionat acest obicei urat al lamentarii, tocmai prin virtutea…. lamentarii.
Negativitatea Reconfigureaza Creierul:
Donald Hebb, un neuropsiholog, crede ca neuronii care “fire together, wire together”.
Cu alte cuvinte, grupuri de neuroni se conecteaza impreuna in creierul nostru ca urmare a unor anumite experiente de viata.
De exemplu, de fiecare data cand gandim un gand sau avem un sentiment sau o senzatie fizica, mii de neuroni sunt declansati si uniti pentru a forma o retea neuronala. Print-o gandire repetitiva creierul invata sa declanseze aceeasi neuronii.
Practic, daca va pastrati mintea concentrata pe critici, victimizare, griji… mintii voastre ii va fi mai usor sa aduca aceleasi ganduri in situatii similare.
Tiparele noastre de gandire conditioneaza creierul sa reactioneze pozitiv sau negativ la situatiile noi prezentate.
Devenim din ce in ce mai buni la lucrurile pe care le practicam, asa ca de ce sa nu incercam sa fim putin mai pozitivi?
Patru trucuri pentru a evita negativitatea.
1. Fii recunoscator: Chiar si pentru cele mai mici lucruri.
2. Surprinde-te: Pur si simplu observa cand te afli intr-o lamentare. Nu te mai plange. Apoi felicita-te pentru ca ai devenit constient de lucrul acesta.
3. Schimba directia: Putem schimba total directia, inspre sentimente placute. Cu cat permitem mai des mintii noastre sa-si aminteasca lucrurile bune, cu atat mai usor ne va fi sa intretinem acel tip de gandire.
4. Practica intelepciunea: Un efort intelept inseamna sa renunti la ceea ce nu este de folos si sa cultivi ceea ce este util.
Sursa: theheartysoul.com
Lasă un răspuns